Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Státní dluh: mít, či nemít? A co s ním?

Evropská komise vyšetřuje Česko kvůli státnímu dluhu. Schodek rozpočtu má totiž v České republice dosáhnout až 163 miliard Kč, tedy zhruba 5,3% HDP české republiky. A to je více, než povolují Maastrichtská kritéria pro přijetí eura. S Českou republikou se ve vyšetřování dosud vyskytuje dalších 19 zemí EU (iHNed.cz, 7.10.09).

To samozřejmě není dobrým znamením. Rozpočty je třeba držet na uzdě. Nicméně, 5,3% deficit za jeden rok (a to navíc rok, ve kterém kvůli hospodářské krizi výrazně poklesly daňové příjmy státu) není žádnou katastrofou, jak se s oblibou v médiích prezentuje. Důležitější než roční deficit rozpočtu je celkový státní dluh. A malý kumulovaný státní dluh, jako má Česká republika, nemá v Evropě, ale i ve světě, jen tak někdo. Zatímco v České republice byl státní dluh v roce 2008 kolem 26,8 % HDP, v Německu to bylo 64,4 %, ve Velké Británii 52 %, v Irsku 41,8 %, v Japonsku dokonce 173 % HDP a v USA 60,8% (zdroj: CIA: The World Fact Book, zde).

V médiích se často spekuluje o tom, kolik tisíc dluží každý jeden člověk na státním dluhu. Počty jsou to nesmyslné, protože každý jeden člověk si nikdy nebude muset sáhnout do kapsy a vytáhnout z ní ony tisíce, které mu média přisuzují. Ano, bude platit daně. Ty by ale platil ať už by tu státní dluh byl, nebo nebyl. Navíc splácení onoho dluhu z daní je proces tak dlouhodobý, že každého jednoho z nás ovlivní jen málo. Naopak, každý z nás těží ze státního dluhu hodně.

Jistě, bylo by lepší, kdyby byl náš stát tak bohatý, že by si financování přírůstku vysokoškoláků, vědecký výzkum nebo výstavbu infrastruktury mohl financovat „ze svého“ a ještě mu něco zbylo na charitu. Jenže, a je to faktem nejen ve státní správě, ale také ve firemním sektoru, to je téměř nereálné. Tak jako si společnosti půjčují na investice, které zkvalitní, zlevní nebo zefektivní jejich výrobu, tak si půjčuje stát, aby podpořil růst HDP.

A tak je za určitých podmínek státní dluh akceptovatelný. Dokud financuje přírůstky rozpočtu, růst platů a životní úrovně, aniž by financoval mandatorní běžné výdaje, potud je státní dluh běžnou součástí života státu. A především tehdy, dosahuje-li ve své celkové výši méně než 60% HDP, tak jak to požadují Maastrichtská kritéria.

Z tohoto úhlu pohledu není státní dluh České republiky žádnou katastrofou. Neblížíme se státnímu krachu, ani vypůjčené peníze nepoužíváme na placení běžných výdajů. Naše HDP roste tak, že jeho nárůst bohatě stačí na pokrytí dluhu.

Bohužel, česká média zastávají názor pravicově orientovaných ekonomů a neprezentují oba náhledy na věc. Převládají proto titulky typu: označte viníky státního dluhu atd., místo toho, abychom byli rádi, že se náš dluhu pohybuje v rozumné výši, při které ekonomika může růst (není-li zrovna srážena zbytkem světa), ale zároveň dokážeme dluh splatit z HDP za 4 měsíce. Takové štěstí nemá většina světa.

Bohužel, česká společnost vnímá hon za snižováním deficitu rozpočtu jako jeden z nejdůležitějších aspektů politiky. Pánové Kalousek a Janota udělali ze státního dluhu téma číslo jedna, vyvolali téměř paniku. Způsobili, že důležitější věci, které by měly za následek rozvoj ČR, zůstávají stranou. Kvůli této panice tak není česká veřejnost naladěna přijmout investice, které by nám mohly pomoci rychleji překonat hospodářskou krizi.

Autor: Miroslav Poche | čtvrtek 8.10.2009 9:48 | karma článku: 13,40 | přečteno: 1537x
  • Další články autora

Miroslav Poche

Účinnost na prvním místě

Hlavní prioritou Evropské unie v oblasti energetiky je přechod k nízkouhlíkovému hospodářství. Nejefektivnějším způsobem, jak tohoto cíle dosáhnout a šetřit energetické zdroje je zvyšování energetické účinnosti.

26.6.2017 v 14:43 | Karma: 9,33 | Přečteno: 502x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Svůj díl odpovědnosti v boji proti terorismu musí přijmout všechny arabské země

Začátkem týdne přerušilo několik arabských zemí diplomatické vztahy s Katarem. K Saudské Arábii, Egyptu, Bahrajnu, Spojeným arabským emirátům, Jemenu a Maledivám se čerstvě připojilo také například Jordánsko.

9.6.2017 v 17:58 | Karma: 13,72 | Přečteno: 1681x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Česko se musí naučit předcházet vzniku odpadů

Státy evropské osmadvacítky vyprodukují ročně miliony tun odpadu. Významná část odpadu přitom stále končí na skládkách nebo je spalována.

31.3.2017 v 13:45 | Karma: 7,04 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Euronest řešil otázky další spolupráce se zeměmi Východního partnerství

Budoucnost Východního partnerství, iniciativy, jejíž základy byly položeny během českého předsednictví, byla jedním z témat kyjevského meziparlamentního zasedání Euronestu.

23.2.2017 v 16:29 | Karma: 10,99 | Přečteno: 230x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

CETA chtěla více času a veřejnou debatu

Asi největším tématem právě končícího plenárního zasedání Evropského parlamentu bylo schválení obchodní dohody mezi Evropskou unií a Kanadou, které vyvolalo řadu kontroverzí.

16.2.2017 v 16:54 | Karma: 12,27 | Přečteno: 248x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1380x
Jsem poslancem Evropského parlamentu, v minulosti jsem působil v rámci Zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstva třetí městské části. Vystudoval jsem Provozně ekonomickou fakultu ČZÚ a Fakultu sociálních věd UK. Zastupoval jsem organizaci OSCE na misích v Bosně a Hercegovině a v Kosovu, na ministerstvu zahraničí zaštiťoval komunikaci s komisí OSN pro lidská práva a na ministerstvu zemědělství vyjednával o liberalizaci obchodu v rámci EU a CEFTA. Soukromě jsem podnikal v oblasti cestovního ruchu.