Červená vize Pavla Béma: Opencard po 3 letech

2. 12. 2009 11:57:53
Pavel Bém stál u zrodu Opencard v roce 2006. Nadšeně ji obhajoval, vykreslil Pražanům vizi blízké budoucnosti – budoucnosti s plastovou kartičkou v peněžence, která vám otevře dveře do knihovny, muzeí, na sportovní akce, na úřady, prokážete se jí ve škole, v metru nebo u svého zaměstnavatele. Koupíte si s ní noviny, občerstvení, jízdenky, ba co víc, dokonce na ni dostanete slevu. A projekt Opencard posvětil.

Od té doby uplynulz tři roky. Od té doby měla kartička městu vydělat přes 800 mil. Kč. Nevydělala nic. Ba co víc, 400 tis. občanům slouží jen jako tramvajenka a vstup do knihovny. Nic víc. Za investici přes 2000 Kč do jedné kartičky. Opencard totiž zdaleka neumí to, co umět měla. A peníze nenese.

A podle forenzních auditů, které si nechal náměstek Blažek provést, ještě ani dlouho neponese.

Přitom v Plzni dokázali funkcemi nabitou kartičku (nákup lístků na MHD, spojení s ISIC kartou, vstupy na kulturu a sport, e-peněženka, vstup do stravovacích zařízení) pořídit s náklady cca 1000 Kč na jednu vydanou kartičku.

Dalším sporným bodem financování Opencard jsou marketingové výdaje, které se pohybují až do výše 100 mil. Kč. Část těchto nákladů si totiž mezi sebe rozdělily firmy spojené s podnikatelem Michalem Voráčkem, který je napojený na podnikatele Janouška, známého přítele Pavla Béma.

Město tak utratilo necelou miliardu za projekt, který má sice vznešenou vizi, ale neměl pořádnou přípravu. I to potvrzuje forenzní audit, který si nechal náměstek Blažek zpracovat. Kdo je zodpovědný za to, že zcela základní nedostatky, které plán projektu má, byly odhaleny až teď? To je otázka, kterou primátor nechce odpovědět. Proto odmítá soustavně výsledky auditu i Opencard komentovat, dokud nebude hotový další, přímo jím zadaný, audit.

Celou černou díru na peníze kolem Opencard tak bude těžké vysvětlit a pochopit.

Pražská ČSSD přitom na nákladnost a funkčnost projektu upozorňovala už v minulých letech. Kdyby město poslouchalo tehdy, mohly být buď ušetřeny finance, nebo mohl být alespoň přepracován plán celého projektu. Stanoveny milníky, rozpočty a standardy. Bohužel, radní v Praze mají pocit absolutní moci. S prostou většinou v Zastupitelstvu hlavního města Prahy si zamítnou, popř. hodí pod stůl jakékoliv připomínky opozice, ať už jsme to my, Zelení, SNK ED nebo KSČM.

Autor: Miroslav Poche | středa 2.12.2009 11:57 | karma článku: 15.53 | přečteno: 1476x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 9.99 | Přečteno: 175 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 351 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 240 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 660 | Diskuse
Počet článků 82 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1380

Jsem poslancem Evropského parlamentu, v minulosti jsem působil v rámci Zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstva třetí městské části. Vystudoval jsem Provozně ekonomickou fakultu ČZÚ a Fakultu sociálních věd UK. Zastupoval jsem organizaci OSCE na misích v Bosně a Hercegovině a v Kosovu, na ministerstvu zahraničí zaštiťoval komunikaci s komisí OSN pro lidská práva a na ministerstvu zemědělství vyjednával o liberalizaci obchodu v rámci EU a CEFTA. Soukromě jsem podnikal v oblasti cestovního ruchu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...