Místo opasků si Evropané utahují provaz kolem krku

21. 09. 2010 12:00:00
Reforma, zadlužení, neudržitelnost. To jsou jen tři z několika desítek slov, kterými v rámci dlouhodobé štvanice společnost pranýřuje levicový model společnosti. Sociální demokraté prý nejsou schopni provést "zásadní reformy", podílejí se na "divokém zadlužování" států a jimi prosazovaný model sociálního státu je "výhledově neudržitelný". Světová společnost se stala obětí obrovského klamu, protože nikoliv náboženství, ale kapitalismus je v současné době oním slavným opiem lidstva.

Americký spisovatel a filozof japonského původu Francis Fukuyama ve svých statích tvrdí, že s pádem Železné opony v roce 1989 skončily dějiny, nebo alespoň to období dějin, které bychom mohli nazvat ideologickým. Od této chvíle podle něj existuje pouze liberální kapitalismus, jenž vyhrál souboj se všemi ostatními ideologiemi vskutku paradoxním způsobem - svoji neideologičností. Laicky řečeno – dokázal se uchytit v mysli lidí jakožto přirozený světořád bez potřeby použití propagandy či teroru. Společnost jednadvacátého věku se tedy nedělí na socialisty, komunisty, liberály či konzervativce, ale na fukuyamisty, jež věří v konec dějin a ty, kteří stále ještě doufají v omezení hegemonie kapitalismu a nalezení odpovídající alternativy.

Nejsem fukuyamistou.

Stav současné společnosti a změny, které se na Evropany chystají, mi spíše než znamení konce dějin připomínají ticho před bouří. Konečný pád socialistického realismu na jedné straně opony a rozdrcení hornických stávek v Británii na straně druhé otevřely v osmdesátých letech cestu k totální nadvládě peněz a kapitálu nad potřebami obyčejných lidí. Dnešní společnost, reprezentována zejména mladými lidmi, si nedokáže představit změnu, což je samo o sobě důkazem hegemonie a stability současného uspořádání. Současný antikapitalismus je naprosto závislý na existenci a konzervování současného stavu, slova levicových aktivistů jsou předem odsouzeny k pouhému odvysílání ve večerních zprávách. V realizaci těchto výkřiků nevěří ani samotní aktivisté. Vládnoucí řád peněz je schopný bezchybně absorbovat jakýkoliv projev alternativy a učinit z něj pouhý fragment sebe sama. Důkazem budiž koncert Live 8 a podobné iniciativy, které již dávno opustily koncept odporu proti všemocnému kapitálu a stávají se součástí kapitalismu jako malý charitativní přídavek.

Levicové a rovnostářské myšlenky se nesmí nikdy stát pouhým přívěskem brutálnímu a nelítostnému kapitalismu, který se v posledních dvaceti letech stal dominantním a neohrozitelným celospolečenským řádem. Nesmíme zároveň dopustit, abychom se stali pouhou vnitřní alternativou kapitalismu, která sice bude osekávat ty nejhorší excesy, dlouhodobě však bude tomuto systému prospěšná. Musíme se stát skutečnou alternativou, nebýt pouhými ochránci sociálního státu, ale progresivním celospolečenským hnutím, směřujícím k revizi současného stavu. Naší budoucností musí být životaschopný systém, který důsledně chrání základní lidská práva a životní prostředí, udržuje sociální jistoty a stává se tak vítanou alternativou ke kapitalismu.


To jsou však vize, které se nám nepodaří realizovat bez boje o udržení dosavadních privilegií, za které naši předci v dobách minulých prolévali krev. Neměli bychom protestovat pouhými výkřiky, ale i organizací jednotné defenzivní fronty a politického hnutí. V tuto chvíli jde především o obranu před takzvanými ‚reformami‘, které pro Evropu chystají elity ve jménu záchrany ekonomiky, ve skutečnosti však kvůli nefunkčnosti divokého kapitalismu vedeného nadnárodními korporacemi.

Jde o reformy, jež v základu nejsou ničím jiným, než návratem do dob před vybudováním evropského modelu sociálního státu. Jak píše v jedné ze svých prací významný francouzský filozof Alain Badiou, tyto ‚reformy‘ „neomylně usilují o to, aby učinily nemožným to, co bylo pro velkou většinu možné a proveditelné, a proměnily v profitabilní a určené pro vládní oligarchii to, co dříve k zisku určené nebylo.“

Je tomu přesně tak. Svět a společnost dnes uvažují výhradně v rovinách firemního rozpočtu. Zadlužený stát je totéž, co zadlužená společnost, zdravotnictví a vzdělání je totéž, co balený a prodávaný produkt.

Nejsou a nesmějí být! A v tom tkví samotný princip naší snahy a důvod našich protestů. Realita dnešních dnů, kdy výdobytky tak samozřejmé, jako je bezplatné zdravotnictví a školství, jsou ve jménu abstraktního šetření proměňovány v komerční produkty, by neměla být vnímána jako ideál. Ve chvíli, kdy stát jde v každém ohledu na ruku zájmům nadnárodních korporací, kdy se stát vydává cestou podpory soukromým penzijním fondům a ohrožuje tak budoucnost důchodového systému, a umožňuje plíživou privatizaci všech veřejných služeb, bychom neměli mlčet. Nastupující agresivní a zpátečnická pravice se snaží v lidech probudit pocit, že peníze jsou jediným měřítkem kvality nabízených služeb, že všechno dění se točí kolem peněz a že peníze jsou jediným cílem, prostředkem i realitou.

Nesmíme této lži uvěřit, nesmíme pravici skočit na lep. Prosazujme i nadále pomoc státu potřebným, podporujme bezplatné školství a zdravotnictví, neumožňujme soukromému sektoru privatizovat veřejné služby! Stát, který se stará o své občany, který dbá na jejich vzdělanost, zdraví a štěstí, je státem, který prosperuje.


V minulosti jsme my, lidé, zažili mnoho forem vykořisťování a utlačování. Záminkami pro tyranii byly důvody náboženské, ideologické i veskrze fanatické. Lidé byli po tisících zotročováni a okrádání ve jménu Boha, rasy i revoluce. Nyní vstupujeme do nové epochy – do epochy vykořisťování bez záminky, do epochy, kdy nám budou odjímána práva chladnokrevně a bezcitně. Stroj na vykořisťování již nepotřebuje záminku – stačí mu existence systému, který nepotřebuje bezpráví vysvětlovat, protože s ním počítá jako s realitou a standardem. Podívejme se do Afriky, kde lidé umírají v tisících na AIDS, kde lidé hladoví nebo konzumují ryby z ropou kontaminované vody. Podívejme se na obrovský růst cen potravin a nedostupnost základní zdravotní péče v mnoha oblastech našeho moderního světa. Kapitalismus na všechny tyto jevy hledí jako na nutné zlo, které není potřeba řešit, protože se staly normálními a patří k meritu věci.

Je normální ztratit práci, je normální nemít co jíst a čím nakrmit děti. Je normální umírat na rakovinu způsobenou zplodinami, je normální ničit okolní přírodu ve jménu zisku. To je kapitalismus v čiré podobě, takový kapitalismus, který se po stoleté pauze znovu vrací v plné síle.

Naší odpovědí musí být jednota a vůle bránit to, co je pro nás stále ještě samozřejmé a bojovat proti nové formě útlaku, která se skrývá všude kolem nás a která tu téměř v podobě kafkovského zámku existuje jako nedílná součást našeho dnešního života.

Je ještě čas se bránit, ještě máme možnost zachránit svět.

Autor: Miroslav Poche | úterý 21.9.2010 12:00 | karma článku: 31.42 | přečteno: 3447x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.45 | Přečteno: 554 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.72 | Přečteno: 1917 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 280 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 82 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1380

Jsem poslancem Evropského parlamentu, v minulosti jsem působil v rámci Zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstva třetí městské části. Vystudoval jsem Provozně ekonomickou fakultu ČZÚ a Fakultu sociálních věd UK. Zastupoval jsem organizaci OSCE na misích v Bosně a Hercegovině a v Kosovu, na ministerstvu zahraničí zaštiťoval komunikaci s komisí OSN pro lidská práva a na ministerstvu zemědělství vyjednával o liberalizaci obchodu v rámci EU a CEFTA. Soukromě jsem podnikal v oblasti cestovního ruchu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...