Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S bezdomovci a narkomany je třeba pracovat, ne je odsouvat

Mediální kampaň, jež obviňuje sociální demokracii z používání populistických a xenofobích hesel, je přinejmenším zvláštní. Strany současné vládní koalice hrály na populistickou notu masově již před parlamentními volbami – ať už hlídkami Věcí veřejných, jež vyháněly z pražských parků „podezřelá individua“, či kampaní proti „přebujelému sociálnímu státu“, kdy národu vsugerovaly, že sociální služby využívají především „práce se štítící“ lidé. A stejná rétorika se objevuje i teď.

Ano, lidé bez domova, beroucí drogy a lidé žijící v sociálně vyloučených lokalitách (označovaní často nevhodným pojmem „nepřizpůsobiví“) se vyskytují v řadě měst, a ty si s nimi moc neumí poradit. Tyto skupiny lidí většinou nechodí k volbám, zatímco řada z těch, kteří k vobám chodí, je považuje za jakýsi obtížný hmyz, který je třeba co nejvíce potlačit. Extremistické strany je hojně využívají jako terč, do kterého se dá relativně snadno strefovat. Bohužel se strany vládní koalice rozhodly, že jejich rétoriku převezmou. Bezdomovec je podle nich naprostý ubožák, který nevyužil šanci, kterou mu život dal, proto si již nezaslouží další pokus a je odsouzen k životu na ulici. I tam však některým pražským radním, zvoleným za ODS, tito lidé vadí natolik, aby se rozhodli situaci řešit. Tím pravým řešením však není segregace, srovnatelná s naháněním lidí do internačních táborů. Jde o fatální nepochopení problému, strkání hlavy do písku.

Socální demokracie stojí na ideových základech naprosto jiného přesvědčení. Chce vytvářet společnost na principu solidarity slabších se silnějími, bohatších s chudšími – což ovšem neznamená, že podporuje zneužívání sociálního systému. Je si však vědoma, že i lidem žijícím na okraji společnosti je nutné pomáhat. Hlavní město Praha má ve srovnání s vyspělými evropskými městy stále nedostatečně rozvinutou síť sociálních služeb, především takzvaných nízkoprahových center, tedy míst, kam lidé – ať už ti, kteří berou drogy, nebo lidé bez domova – mohou zajít, aniž by je někdo jakýmkoli zůsobem „lustroval“ či naháněl do pseudointernačních táborů. V zájmu sociální demokracie není tyto lidi odklidit, ale začlenit je zpět do společnosti. Ti, kteří volají po řešení ve stylu vládních stran, by si měli rychle uvědomit, že bezdomovců a lidí na okraji společnosti bude vinou takzvaných reforem časem přibývat - a nikdo si nemůže být jistý, že neskončí podobně.

Ať už se bude ČSSD v Praze po volbách podílet na moci či bude pracovat v opozici, bude se o rozšíření sociálních a terénních služeb zasazovat. Projekt finanocovaný magistrátem a propagovaný pražským radním ODS Janečkem umístit pražské bezdomoce do tábora v ulici U spalovny vypadá jako velmi špatný vtip a černý humor za hranicí vkusu. Tento projekt naprosto nic neřeší, pouze lidi bez domova odsouvá z očí tzv. „slušných lidí“ a za jedinou veřejnou instituci, která se v této věci angažuje, určuje městskou policii – což považuji za neuvěřitené a nesmyslné. Policie má nastoupit na scénu teprve v případech, kdy předchozí sociální práce selhala – ovšem o té pan radí Janeček nemluví. Ba naopak. Čile podporuje usnesení vlády č. 675, které ruší státní spoluúčast na financování projektů vedoucích k začlenění lidí bez zaměstnání a lidí na okraji společnosti zpět do řádného života.

Hlavní město Praha je město bohaté. Když si může dovolit skandálně předražené projekty typu Opencard či tunel Blanka, může si zajisté dovolit rozvoj sociálních služeb. Bude to nepoměrně levnější a mnohem užitečnější.

Autor: Miroslav Poche | úterý 5.10.2010 12:00 | karma článku: 12,26 | přečteno: 1992x
  • Další články autora

Miroslav Poche

Účinnost na prvním místě

Hlavní prioritou Evropské unie v oblasti energetiky je přechod k nízkouhlíkovému hospodářství. Nejefektivnějším způsobem, jak tohoto cíle dosáhnout a šetřit energetické zdroje je zvyšování energetické účinnosti.

26.6.2017 v 14:43 | Karma: 9,33 | Přečteno: 502x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Svůj díl odpovědnosti v boji proti terorismu musí přijmout všechny arabské země

Začátkem týdne přerušilo několik arabských zemí diplomatické vztahy s Katarem. K Saudské Arábii, Egyptu, Bahrajnu, Spojeným arabským emirátům, Jemenu a Maledivám se čerstvě připojilo také například Jordánsko.

9.6.2017 v 17:58 | Karma: 13,72 | Přečteno: 1681x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Česko se musí naučit předcházet vzniku odpadů

Státy evropské osmadvacítky vyprodukují ročně miliony tun odpadu. Významná část odpadu přitom stále končí na skládkách nebo je spalována.

31.3.2017 v 13:45 | Karma: 7,04 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Euronest řešil otázky další spolupráce se zeměmi Východního partnerství

Budoucnost Východního partnerství, iniciativy, jejíž základy byly položeny během českého předsednictví, byla jedním z témat kyjevského meziparlamentního zasedání Euronestu.

23.2.2017 v 16:29 | Karma: 10,99 | Přečteno: 230x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

CETA chtěla více času a veřejnou debatu

Asi největším tématem právě končícího plenárního zasedání Evropského parlamentu bylo schválení obchodní dohody mezi Evropskou unií a Kanadou, které vyvolalo řadu kontroverzí.

16.2.2017 v 16:54 | Karma: 12,27 | Přečteno: 248x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoliv kdekoliv, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1380x
Jsem poslancem Evropského parlamentu, v minulosti jsem působil v rámci Zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstva třetí městské části. Vystudoval jsem Provozně ekonomickou fakultu ČZÚ a Fakultu sociálních věd UK. Zastupoval jsem organizaci OSCE na misích v Bosně a Hercegovině a v Kosovu, na ministerstvu zahraničí zaštiťoval komunikaci s komisí OSN pro lidská práva a na ministerstvu zemědělství vyjednával o liberalizaci obchodu v rámci EU a CEFTA. Soukromě jsem podnikal v oblasti cestovního ruchu.