O Klausovi bez patolízalského obdivu - Jiří Pehe: Klaus

2. 11. 2010 16:45:00
Že je Václav Klaus fenoménem postotalitní české společnosti, o tom není pochyb. Je proto překvapivé, že až do dnešních dnů bylo o tomto neunavitelném a neustále provokujícím člověku napsáno jen velice málo kritických či alespoň objektivních knih. Na pultech knihkupectví se v minulých týdnech objevila právě jedna taková - "Klaus: Portrét politika ve dvaceti obrazech" od politologa Jiřího Pehe.

Kniha je strukturovaná do dvaceti kapitol, z nichž každá popisuje jeden rok kariéry Klause - politika. Jiří Pehe se snaží jeho rozhodnutí, výroky a zákulisní dohody analyzovat očima dobových komentářů, ale i časového odstupu. Předkládá nám tak obraz konzervativního a nacionalistického politika, který, stejně jako kdokoliv jiný, stárne. Václav Klaus se v průběhu 90. let nejprve mění z dravého a reformního ministra financí v bílého koně zpackané kupónové privatizace, na přelomu tisíciletí pak v onoho johnovského politického dinosaura.

Jiří Pehe k osobě druhého prezidenta samostatné České republiky přistupuje kriticky, za to mu patří vděk těch, které již nebaví číst oslavné poémy na úrovni socialistického realismu z pera jeho skalních obdivovatelů. Zároveň se však vyvarovává bulvarizace této tragikomické postavy české politické scény, jak se o to snažili mnozí "literáti" již v devadesátých letech. Při balancování objektivity se Pehe vyhnul i laciné psychologizaci, která z mnoha kritických článků dělá automaticky nedůvěryhodné slátaniny a priori zaměřené na zesměšnění Václava Klause.

Při hodnocení Václava Klause musí každý člověk vycházet z reálného kontextu jeho politické činnosti. V mnoha lidech jméno ekonoma z Prognostického ústavu dnes stále ještě vzbuzuje sentimentální pocity, vzpomínky na 90. léta, kdy se stagnující ekonomiku socialistického Československa podařilo proměnit v relativně fungující hospodářství České republiky. Jiří Pehe však tento obraz nepřijímá a trefně používá příklady jiných postkomunistických zemí, které nepřikročily k razantní transformaci a kupónové privatizaci a na oplátku nepocítili tak dramatický pokles v roce 1997 a jejich tradiční průmysl zůstal zachován a nikoliv vytunelován. Ono legislativní přítmí přitom Václav Klaus obhajuje dodnes.

Na druhou stranu je často Václav Klaus považován společně s Vladimírem Mečiarem za architekta rozpadu federace. Jiří Pehe v tomto případě Klause brání, považuje jeho rozhodnutí za racionální a ve své době za nejlepší možná. Slovenská část federace podle něj brzdila rozejzd ekonomiky, i to dobré z transformace zcela zbytečně blokovala a dohody se slovenskou politickou elitou byly mařeny už jen z principu emancipace slovenského národa. Pehe však v tomto kontextu neopomene Klausovi vyčíst jeho zneužití napjaté situace ke zformování silné ODS.

Konec devadesátých let a počátek třetího tisíciletí se nesou ve znamení Klausovy politické smrti. Ztráta elánu, obliby ve veřejnosti a důvěry spolustraníků vedou Klause do nedůstojné opoziční role a úplné ztrátě pozic v ODS po volbách v roce 2002. Od této chvíle ze scény odchází Klaus - reformátor a přichází Klaus - provokatér, člověk, jenž si nevybírá témata, o kterých dokáže vážně diskutovat, ale zneuznaný vševěd, který se nebojí prokovovat s cílem upozornit na sebe. Pehe tento přerod celkem trefně připisuje stáří a potřebě udržet světla reflektorů namířené na zbobtnalé já jednoho věčného ústavního činitele.

Kniha Klaus od Jiřího Pehe, navzdory slovům Klausových patolízalů, stojí za přečtení. S Klausem totiž můžete nesouhlasit, jeho chování se vám může nelíbit, ale kromě přečtení této kritické knihy je to asi tak všechno, co s tím můžete dělat.

Autor: Miroslav Poche | úterý 2.11.2010 16:45 | karma článku: 24.42 | přečteno: 3162x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 10.59 | Přečteno: 294 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 82 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1380

Jsem poslancem Evropského parlamentu, v minulosti jsem působil v rámci Zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstva třetí městské části. Vystudoval jsem Provozně ekonomickou fakultu ČZÚ a Fakultu sociálních věd UK. Zastupoval jsem organizaci OSCE na misích v Bosně a Hercegovině a v Kosovu, na ministerstvu zahraničí zaštiťoval komunikaci s komisí OSN pro lidská práva a na ministerstvu zemědělství vyjednával o liberalizaci obchodu v rámci EU a CEFTA. Soukromě jsem podnikal v oblasti cestovního ruchu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...