Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozbor programového desatera Michala Haška

Na konci října skončil pro sociální demokraty rok plný přemetů a zásadních změn. Po pěti letech se funkce předsedy vzdal Jiří Paroubek, pod jehož vedením sice ČSSD dokázala vyhrát jarní parlamentní volby, ukázalo se však, že veřejnost vnímá tuto osobnost a jeho prostřednictvím sociální demokracii víceméně negativně. Otázka dnešních dnů zní, kdo by jej měl na jaře příštího roku nahradit. Pojďme se podrobněji podívat na programový dokument jednoho z kandidátů, jihomoravského hejtmana Michala Haška.

Michal Hašek se v desateru především staví do opozice k politice prosazované Jiřím Paroubkem. Volá zejména po slušné a důvěryhodné politice sociální demokracie, tedy stavu, kdy bude mít levice v podání ČSSD alespoň elementární koaliční potenciál směrem k politickému středu. Otázkou však zůstává, nakolik je nutné měnit pouze styl politiky a nikoliv její obsah. Byly to sice právě arogance a nedůvěryhodnost, které umožnily současné vládě po výrazném zisku v parlamentních volbách zformovat vládu, na druhou stranu je však namístě důkladnější analýza volebních výsledků uplynulého roku. Zjednodušeně řečeno, je nutné jasně říct, jakým způsobem ovlivnilo vystupování bývalého předsedy náš volební výsledek a zda to byla skutečně pouze osobnost Jiřího Paroubka, jež větší část společnosti podnítila k volbě stran, které by normálně zůstávaly na okraji voličského zájmu.

V současné chvíli je bezesporu nutné ČSSD reformovat, což si uvědomuje i Michal Hašek, obávám se však, že pouhá změna vystupování nám kýžené volební výsledky nezajistí. Nepopírám, že je nutné se zásadním způsobem odstřihnout od éry uplynulých pěti, respektive šesti let, pokud za počátek strmého pádu sociální demokracie považujeme nástup Stanislava Grosse do funkce stranického předsedy, je však nezbytné, aby sociální demokracie v současné chvíli navíc upravila zásadním způsobem svůj program. Michal Hašek celkem trefně konstatuje, že je nutné nalézt nová témata, kterými sociální demokracie osloví širší část veřejnosti a odstranit některá programová dogmata, která z ní v očích zejména mladých lidí a střední generace činí stranu nevolitelnou. Michal Hašek ve svém desateru bohužel klade důraz na zevnějšek sociální demokracie a na úpravu programu vyhrazuje velice málo místa – pro tak svěží dokument je to škoda. Kde jsou explicitně zmíněná některá nová témata? Osobně za ně považuji například ekologii, prosazování přímé volby prezidenta, podporu sportu a živé kultury. V tomto ohledu je desatero podle mého názoru zbytečně povrchní.

K oblasti sociálních služeb a obecně financování státu však Michal Hašek přistupuje podrobněji. Zdůrazňuje nutnost přijetí nových poznatků, které dokazují, že současný sociální systém v kombinaci s masivním zadlužováním není dlouhodobě udržitelný. Kritici Haškova desatera argumentují tím, že se snaží o demontáž sociálního státu a dokonce i zradu voličů, což však značí jejich nepochopení toho, „co tím básník chtěl říci“. Podle mého názoru je vyloučené, aby sociální demokracie programově opustila hodnoty, které zaručují občanům dostupné a kvalitní veřejné služby, je však bezesporu nutné přehodnotit systém jejich financování. Tak alespoň chápu vizi Michala Haška, proto s ním v zásadě souhlasím. Je totiž nutné dokázat, že sociálnědemokratický model neznamená a priori zadlužování veřejných rozpočtů, ale promyšlené investování do rozvoje společnosti. Nesmíme nadále omlouvat obrovské schodky, ale vytvořit rovnováhu mezi udržitelnou fiskální politikou a zajištěním univerzálních lidských práv. Právě to je podle mého názoru budoucností sociální demokracie a jedinou cestou k opětovnému přijetí ČSSD za volitelnou stranu napříč společností.

Z desatera i přes jeho nedostatky cítím snahu o návrat takové sociální demokracie, kterou v roce 2002 volila velká část střední třídy a dokonce i mladí lidé. Cestu za tímto úspěchem by podle Michala Haška měla vydláždit slušnost ve vztahu k občanské společnosti, důvěryhodnost ve vztahu k politickým partnerům a zodpovědnost ve vztahu k veřejným rozpočtům a společenskému rozvoji. Stačí to však?

Programové desatero ČSSD nové generace Michala Haška je líbivé pro širokou veřejnost, podle mého názoru musí však k implementaci do opravdové politiky urazit ještě dlouhou cestu. Ale snaha se cení.

Autor: Miroslav Poche | úterý 16.11.2010 13:30 | karma článku: 11,27 | přečteno: 1731x
  • Další články autora

Miroslav Poche

Účinnost na prvním místě

Hlavní prioritou Evropské unie v oblasti energetiky je přechod k nízkouhlíkovému hospodářství. Nejefektivnějším způsobem, jak tohoto cíle dosáhnout a šetřit energetické zdroje je zvyšování energetické účinnosti.

26.6.2017 v 14:43 | Karma: 9,33 | Přečteno: 502x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Svůj díl odpovědnosti v boji proti terorismu musí přijmout všechny arabské země

Začátkem týdne přerušilo několik arabských zemí diplomatické vztahy s Katarem. K Saudské Arábii, Egyptu, Bahrajnu, Spojeným arabským emirátům, Jemenu a Maledivám se čerstvě připojilo také například Jordánsko.

9.6.2017 v 17:58 | Karma: 13,72 | Přečteno: 1681x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Česko se musí naučit předcházet vzniku odpadů

Státy evropské osmadvacítky vyprodukují ročně miliony tun odpadu. Významná část odpadu přitom stále končí na skládkách nebo je spalována.

31.3.2017 v 13:45 | Karma: 7,04 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Euronest řešil otázky další spolupráce se zeměmi Východního partnerství

Budoucnost Východního partnerství, iniciativy, jejíž základy byly položeny během českého předsednictví, byla jedním z témat kyjevského meziparlamentního zasedání Euronestu.

23.2.2017 v 16:29 | Karma: 10,99 | Přečteno: 230x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

CETA chtěla více času a veřejnou debatu

Asi největším tématem právě končícího plenárního zasedání Evropského parlamentu bylo schválení obchodní dohody mezi Evropskou unií a Kanadou, které vyvolalo řadu kontroverzí.

16.2.2017 v 16:54 | Karma: 12,27 | Přečteno: 248x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1380x
Jsem poslancem Evropského parlamentu, v minulosti jsem působil v rámci Zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstva třetí městské části. Vystudoval jsem Provozně ekonomickou fakultu ČZÚ a Fakultu sociálních věd UK. Zastupoval jsem organizaci OSCE na misích v Bosně a Hercegovině a v Kosovu, na ministerstvu zahraničí zaštiťoval komunikaci s komisí OSN pro lidská práva a na ministerstvu zemědělství vyjednával o liberalizaci obchodu v rámci EU a CEFTA. Soukromě jsem podnikal v oblasti cestovního ruchu.