Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klausův projev byl výsměchem obyčejným občanům

Uplynul rok 2010 a Václav Klaus opět promluvil z televizních obrazovek k občanům naší republiky. Prezidentské projevy nebyly nikdy v historii oním anglicky zvaným must-see pořadem, za dob Václava Havla však byly alespoň příležitostí k zamyšlení a opravdovému zhodnocení uplynulého roku. Od roku 2003 se prezidentské novoroční projevy stále více stávají, samozřejmě vinou Václava Klause, neuvěřitelným mixem kontroverzních neoliberálních myšlenek a ješitnosti jednoho politického dinosaura. Pro normální občany stávají pouhou zvukovou kulisou pro novoroční obědy – slova Václava Klause se jim v průběhu let zcela odcizila. Letošní novoroční projev stávajícího prezidenta byl toho důkazem.

Pravicoví představitelé naší země tento projev očekávali s pochopitelnou nejistotou. Případné „pokrytí“ připravovaných asociálních reforem prezidentem Klausem by mohlo alespoň na nějakou chvíli zastavit klesání popularity současného kabinetu. Očekávání Nečasových ministrů naplnil Klaus bezezbytku. Podpořil reformní úsilí současné vlády, které je však ve skutečnosti pouhým návratem do světa tvrdého a nelítostného kapitalismu, nikoliv posunutím společnosti vpřed, a vystoupil zcela v rozporu se svými názory na svobodu pohybu pracovních sil proti českým lékařům, kteří hrozí masivním odchodem do zahraničí. Sečteno a podtrženo, Václav Klaus se stal plnohodnotnou součástí Nečasova kabinetu, jedním z garantů vlády, jejíž politika má vést k zpomalení hospodářského růstu, ožebračení státních zaměstnanců, zejména pak těch, kteří by si zasloužili naopak daleko lepší platové ohodnocení, než měli před reformami – kupříkladu hasičů, policistů a lékařů. Václav Klaus podpořil kabinet, který sebe sama nazývá protikorupčním, nehledě na to, že se provalila tak mohutná korupční kauza, která by ve vyspělých demokraciích vládu okamžitě smetla.

Václav Klaus v projevu vítá konec permanentní předvolební kampaně, která v minulých letech paralyzovala politickou scénu a možnost dialogu. V tom s prezidentem souhlasím – má pravdu v tom, že nevraživost mezi stranami přerostla zejména v letech 2008–2009 únosnou mez. Nechápu však, proč o několik vět dále Klaus varuje naší zemi před stejným osudem, jaký potkal Řecko. Strašení tímto jihoevropským státem a jeho ekonomickými a hospodářskými problémy patří na předvolební plakáty Petra Nečase, slyšet tento lživý argument podporující bezhlavé škrtání a šetření na nízko a středně příjmových vrstvách bylo pro mě skutečným šokem. Zásadně nesouhlasím s Václavem Klausem v tom, že kroky současné vlády by musela provést jakákoliv vláda, které by občané ve volbách projevili důvěru.

Václav Klaus je skutečným králem naší politiky. I jeho skalní odpůrci musejí chtě nechtě uznat, že se na panteonu naší politické scény jen těžko najde podobný dinosaurus, který v životě vystřídal tolik funkcí a zažil tolik krizí a vyšel z nich jako vítěz. To, že je otec zpackané kupónové privatizace, faktický bílý kůň rozkradení české ekonomiky v 90. letech a premiér, jenž musel rezignovat kvůli masivní korupční kauze v roce 1997 dnes stále v čele žebříčku popularity, je toho důkazem. Václav Klaus i nadále rozdává moudra o spáse české ekonomiky a stává se garantem dohody mezi stranami protikorupční koalice.

Novoroční projev Václava Klause z 1. ledna 2011 nebyl jenom prezentací jeho kontroverzních názorů. Vzhledem k minulosti našeho prezidenta a jeho chování ve vztahu k vládnoucímu Nečasově kabinetu byl tento novoroční projev více než kdy jindy výsměchem všem občanům českému státu.

Autor: Miroslav Poche | úterý 4.1.2011 14:00 | karma článku: 34,05 | přečteno: 2938x
  • Další články autora

Miroslav Poche

Účinnost na prvním místě

Hlavní prioritou Evropské unie v oblasti energetiky je přechod k nízkouhlíkovému hospodářství. Nejefektivnějším způsobem, jak tohoto cíle dosáhnout a šetřit energetické zdroje je zvyšování energetické účinnosti.

26.6.2017 v 14:43 | Karma: 9,33 | Přečteno: 502x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Svůj díl odpovědnosti v boji proti terorismu musí přijmout všechny arabské země

Začátkem týdne přerušilo několik arabských zemí diplomatické vztahy s Katarem. K Saudské Arábii, Egyptu, Bahrajnu, Spojeným arabským emirátům, Jemenu a Maledivám se čerstvě připojilo také například Jordánsko.

9.6.2017 v 17:58 | Karma: 13,72 | Přečteno: 1681x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Česko se musí naučit předcházet vzniku odpadů

Státy evropské osmadvacítky vyprodukují ročně miliony tun odpadu. Významná část odpadu přitom stále končí na skládkách nebo je spalována.

31.3.2017 v 13:45 | Karma: 7,04 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Euronest řešil otázky další spolupráce se zeměmi Východního partnerství

Budoucnost Východního partnerství, iniciativy, jejíž základy byly položeny během českého předsednictví, byla jedním z témat kyjevského meziparlamentního zasedání Euronestu.

23.2.2017 v 16:29 | Karma: 10,99 | Přečteno: 230x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

CETA chtěla více času a veřejnou debatu

Asi největším tématem právě končícího plenárního zasedání Evropského parlamentu bylo schválení obchodní dohody mezi Evropskou unií a Kanadou, které vyvolalo řadu kontroverzí.

16.2.2017 v 16:54 | Karma: 12,27 | Přečteno: 248x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1380x
Jsem poslancem Evropského parlamentu, v minulosti jsem působil v rámci Zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstva třetí městské části. Vystudoval jsem Provozně ekonomickou fakultu ČZÚ a Fakultu sociálních věd UK. Zastupoval jsem organizaci OSCE na misích v Bosně a Hercegovině a v Kosovu, na ministerstvu zahraničí zaštiťoval komunikaci s komisí OSN pro lidská práva a na ministerstvu zemědělství vyjednával o liberalizaci obchodu v rámci EU a CEFTA. Soukromě jsem podnikal v oblasti cestovního ruchu.