Stavíme se zády k nemohoucím?

25. 03. 2013 11:23:47
Do konce loňského roku bylo v České republice více než 270 tisíc držitelů průkazu ZTP (průkaz pro osoby zvlášť těžce postižené). Průkaz znamenal pro držitele nárok na finanční příspěvek ve výši až 10 000 Kč ročně na nákup automobilu, dále až čtyřsetkorunový měsíční příspěvek na mobilitu a vyhrazené parkovací místo pro osobní automobil před domem a parkovací průkaz. Všechny výsady byly určeny především osobám s vážnými motorickými poruchami, jako jsou například pacienti po amputacích končetin, ochrnutí apod.

Stávající vládní koalice počítá s postupným odebíráním průkazů ZTP až u 150 tisíc pacientů, což je přibližně 56 % stávajících držitelů průkazu ZTP. Výhody budou ponechány pouze osobám s vážným mentálním postižením a pacientům se smyslovými dysfunkcemi, tedy nevidomým a neslyšícím občanům. Nejviditelnější změny se dotýkají právě pacientů s pohybovým omezením. Nárok na průkaz ZTP zůstane pouze v případě, že pacient nezvládá základní denní pohybové výzvy. To znamená, že osoba není schopna zvládat vstávání, sedání a pomalou chůzi s pauzami dokonce i po nerovném povrchu a do schodů. Tyto úkony je schopna provádět převážná většina současných držitelů průkazu ZTP s pohybovými dysfunkcemi.

Nejzásadnější je ale situace u osob s vážnými např. nadkoleními amputacemi, kde novela znamená pro drtivou většinu pacientů ztrátu průkazu ZTP. Tvrzení ze strany vládní koalice, že moderní medicínské technologie, jsou schopny nahradit končetinu zdravou, jsou jasným výsměchem lidem s amputacemi. Vláda počítá, že dokonce i osoby upoutané na invalidním vozíku z důvodu amputace, nebudou mít nárok na výhody, které přináší průkaz ZTP.

Tvrzení, že nutností pro takto závažné plošné odebírání průkazů ZTP je v době současné krize nevyhnutelné, je nesmyslné. S největší pravděpodobností totiž dojde k růstu nezaměstnanosti osob, kteří byli v minulosti držiteli průkazu ZTP. Práce se pro ně stane méně dosažitelnou než byla doposud, takže stát bude mimo jiné muset vyplácet vyšší dávky v hmotné nouzi. Navíc se znevýhodnění spoluobčané přesunou ze skupiny plátců daně do skupiny příjemců, což bude mít v negativní dopad na státní rozpočet. Jako obvykle je tento krok zcela nepromyšlený, sociální aspekt hrál opět druhotnou roli a životní úroveň nejen postižených občanů naší země opětovně upadá.

Autor: Miroslav Poche | pondělí 25.3.2013 11:23 | karma článku: 19.70 | přečteno: 619x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.38 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 82 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1380

Jsem poslancem Evropského parlamentu, v minulosti jsem působil v rámci Zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstva třetí městské části. Vystudoval jsem Provozně ekonomickou fakultu ČZÚ a Fakultu sociálních věd UK. Zastupoval jsem organizaci OSCE na misích v Bosně a Hercegovině a v Kosovu, na ministerstvu zahraničí zaštiťoval komunikaci s komisí OSN pro lidská práva a na ministerstvu zemědělství vyjednával o liberalizaci obchodu v rámci EU a CEFTA. Soukromě jsem podnikal v oblasti cestovního ruchu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...