Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Junckerova komise má za sebou 100 dní hájení. Jak si vede?

O víkendu tomu bylo 100 dní, kdy se svého úřadu ujala nová Evropská komise v čele sJeanem-Claudem Junckerem. Dovolím si tedy využít této příležitosti k zhodnocení jejího dosavadního působení.

Komise si ve svém programu vytyčila řadu priorit, které jsme jako sociální demokracie přivítali, protože zohledňovaly priority ČSSD. Zejména pozitivně vnímám fakt, že Komise chce klást důraz na růst zaměstnanosti, vznik pracovních míst a ekonomický růst. To koneckonců naznačuje i samotný název programu Komise, tedy Nový začátek pro Evropu: Moje agenda pro zaměstnanost, růst, spravedlnost a demokratickou změnu. Právě proto, že jsme v programu Komise a sociální demokracie našli značný průnik, Jeana-Clauda Junckera jsme podpořili ve volbě do čela této Komise. Jedním z budoucích kroků k realizaci alespoň části této agendy, by mělo být naplnění ambicí spojených s Evropským fondem pro strategické investice. Za problém považuji fakt, že se Evropská komise zatím více nezaměřuje na to, aby členské státy do fondu přispívaly. To by měl být jeden z jejích cílů, protože tento fond, jenž by v následujících třech letech měl odblokovat 315 miliard eur, má nastartovat velmi důležité projekty, které následně povedou k růstu zaměstnanosti a unijní ekonomiky, tedy i k plnění programu Komise.

Jak jsem již naznačil, s programem Komise jako takovým jsem spokojen, ovšem již ne tolik s jeho naplňováním. Postrádám zásadní úspěch, kterým by nadchla. Naopak je poznamenána kauzou, která zasáhla prvních 100 dní jejího úřadování, takzvanými Lucemburskými úniky, též označovanými jako LuxLeaks. V listopadu 2014 vyšlo totiž najevo, že více než 300 nadnárodních firem uzavřelo s Lucemburskem tajné dohody, díky kterým si zajistily nižší daně. Jakožto člen evropských sociálních demokratů jednoznačně požaduji co nejdříve přijmout opatření, která by podobným daňovým únikům v budoucnu zamezila. Tato kauza jednoznačně podkopává Junckerovu autoritu a měla by se v co nejkratším čase vyřešit, aby se Komise mohla co nejdříve zaměřit na svůj program, který si vytyčila pro rok 2015. Těmi je například rychlá příprava klíčové legislativy vedoucí k nastartování hospodářského růstu a zaměstnanosti, dále zkvalitnění regulačního prostředí či konkrétních politik, například v oblasti digitálního růstu a vytvoření jednotného digitálního trhu, vytvoření energetické unie či podpory průmyslové politiky. Domnívám se, že Komise tak trochu ztrácí momentum.

Určitě také vítám ambice Komise v oblasti energetiky, jako je důraz na energetické úspory, které tvoří jeden z pilířů celé energetické politiky Evropské unie, ale také vytvoření Energetické unie. Tento koncept, jehož konkrétní návrh by Evropská komise měla představit koncem února, ovšem obsahuje i některé kontroverzní části. Rád bych zmínil hlavně část o společném nákupu ruského plynu, který by měl být cestou, jak na něm snížit závislost. To již loni navrhoval současný předseda Evropské rady Donald Tusk. Podle místopředsedy Evropské komise Maroše Šefčoviče, který vede program Energetické unie, se mnoho západoevropských zemí s programem neztotožňuje, jelikož by mohl být v rozporu s pravidly hospodářské soutěže a volného trhu, a tudíž se uvažuje i o variantě, kdy by státy přistupovaly ke společnému nákupu dobrovolně. Jakožto člena výboru pro energetiku mne vývoj této kauzy v budoucnu velmi zajímá.

Autor: Miroslav Poche | úterý 10.2.2015 11:07 | karma článku: 10,35 | přečteno: 319x
  • Další články autora

Miroslav Poche

Účinnost na prvním místě

Hlavní prioritou Evropské unie v oblasti energetiky je přechod k nízkouhlíkovému hospodářství. Nejefektivnějším způsobem, jak tohoto cíle dosáhnout a šetřit energetické zdroje je zvyšování energetické účinnosti.

26.6.2017 v 14:43 | Karma: 9,33 | Přečteno: 502x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Svůj díl odpovědnosti v boji proti terorismu musí přijmout všechny arabské země

Začátkem týdne přerušilo několik arabských zemí diplomatické vztahy s Katarem. K Saudské Arábii, Egyptu, Bahrajnu, Spojeným arabským emirátům, Jemenu a Maledivám se čerstvě připojilo také například Jordánsko.

9.6.2017 v 17:58 | Karma: 13,72 | Přečteno: 1681x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Česko se musí naučit předcházet vzniku odpadů

Státy evropské osmadvacítky vyprodukují ročně miliony tun odpadu. Významná část odpadu přitom stále končí na skládkách nebo je spalována.

31.3.2017 v 13:45 | Karma: 7,04 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Euronest řešil otázky další spolupráce se zeměmi Východního partnerství

Budoucnost Východního partnerství, iniciativy, jejíž základy byly položeny během českého předsednictví, byla jedním z témat kyjevského meziparlamentního zasedání Euronestu.

23.2.2017 v 16:29 | Karma: 10,99 | Přečteno: 230x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

CETA chtěla více času a veřejnou debatu

Asi největším tématem právě končícího plenárního zasedání Evropského parlamentu bylo schválení obchodní dohody mezi Evropskou unií a Kanadou, které vyvolalo řadu kontroverzí.

16.2.2017 v 16:54 | Karma: 12,27 | Přečteno: 248x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1380x
Jsem poslancem Evropského parlamentu, v minulosti jsem působil v rámci Zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstva třetí městské části. Vystudoval jsem Provozně ekonomickou fakultu ČZÚ a Fakultu sociálních věd UK. Zastupoval jsem organizaci OSCE na misích v Bosně a Hercegovině a v Kosovu, na ministerstvu zahraničí zaštiťoval komunikaci s komisí OSN pro lidská práva a na ministerstvu zemědělství vyjednával o liberalizaci obchodu v rámci EU a CEFTA. Soukromě jsem podnikal v oblasti cestovního ruchu.