Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jasné ne těžbě břidlicového plynu v Evropě

Usiluji o zákaz frakování neboli hydraulického štěpení při těžbě břidlicového plynu v členských zemích Unie.

Opatření, které jsem jménem poslanecké frakce S&D předložil na červnovém plenárním zasedání Evropského parlamentu, bylo parlamentem podpořeno, ale bohužel i přesto do praxe prozatím uvedeno nebude.

Evropský parlament totiž nepodpořil zprávu o energetické bezpečnosti, která jako jeden z bodů obsahovala i toto důležité opatření. To by vystavilo jasnou stopku kontroverzní metodě hydraulického štěpení při těžbě břidlicového plynu v členských zemích Unie. I přes to, že zpráva o energetické bezpečnosti jako celek schválena nebyla, o zákaz těžby frakováním usilujeme i nadále.

Návrh vyzýval členské státy, aby nepovolovaly žádné nové průzkumy, ani při využití již existujících těžebních metod nekonvenčních paliv (jako je právě břidlicový plyn), dokud nebude zaručena jejich naprostá bezpečnost pro životní prostředí a občany. Návrh se opíral o možná rizika a negativní důsledky pro klima, životní prostředí a veřejné zdraví, včetně ohrožení dosažení dlouhodobého cíle, který si Evropská unie vytyčila v otázce dekarbonizace. Nepovažuji hydraulické štěpení za perspektivní technologii, a to především kvůli limitovanému potenciálu nekonvenčních paliv přispět do budoucna k naplnění energetické poptávky Unie. V neposlední řadě roli hrají také vysoké investiční náklady na těžbu.

Můžeme vidět na příkladu Polska či Rumunska, které těžbu povolily, že skutečnost je velmi vzdálena očekávání. První výsledky průzkumů totiž ukazují, že obě země mají mnohem méně břidlicového plynu, než se původně předpokládalo. Ovšem i přesto, Polsko stále patří mezi hlavní odpůrce preventivního zákazu těžby, což vysvětluje třemi důvody. V první řadě těžba má vytvořit nová pracovní místa. Dále přispěje k snížení závislosti na Rusku. A v neposlední řadě může pomoci snížit emise skleníkových plynů, protože by nahradila uhlí v polské energetice. Stejné argumenty je však možné použít pro obnovitelné zdroje nebo technologie zachycování a ukládání uhlíku. 

Těžba břidlicového plynu je nejvíce rozvinutá ve Spojených státech, kde za poslední desetiletí došlo k neuvěřitelnému rozvoji tohoto odvětví, ovšem ani zde jednotlivé státy v přístupu k těžbě nejsou jednotné. Nepanuje zde shoda na tom, jestli těžba břidlicového plynu nepřináší rizika pro zdraví obyvatel a kvalitu životního prostředí. Některé americké státy proto také použití hydraulického frakování na svém území zakázaly.

V rámci březnové delegace Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku do USA jsem jeden z vrtů v Ohiu navštívil. Je nutno konstatovat, že nekonvenční těžba plynu pomocí hydraulického štěpení ve Spojených státech přispěla ke snížení ceny zemního plynu, země se stala nezávislá na jeho dovozu a některým oblastem to přineslo ekonomický rozvoj a nová pracovní místa. Ovšem argumenty proti frakování založené na zdravotních a ekologických rizicích vysoce převažují a je nutné v tomto případě jednat preventivně.

Určitě je také nutné zdůraznit, že nelze srovnávat podmínky ve Spojených státech, které disponují množstvím zcela volných prostranství, a v hustě osídlené Evropě. V současné době některé Evropské země včetně České republiky uvalily na využívání frakování moratorium, jiné metodu povolují. Metoda hydraulického štěpení je založena na vytváření vrtů do hloubky až tří kilometrů pod zemský povrch pomocí stlačené tekuté směsi vody, písku a chemikálií. Hlavní bezpečností riziko představuje především odpadní voda s chemikáliemi, které mohou ohrozit nejen podzemní zdroje pitné vody, ale také ovzduší.

Věřím, že se nám toto opatření podaří nakonec schválit, což by mohlo podstatně ovlivnit další diskuse o tomto energetickém zdroji v EU.

Autor: Miroslav Poche | pondělí 29.6.2015 11:37 | karma článku: 15,99 | přečteno: 635x
  • Další články autora

Miroslav Poche

Účinnost na prvním místě

Hlavní prioritou Evropské unie v oblasti energetiky je přechod k nízkouhlíkovému hospodářství. Nejefektivnějším způsobem, jak tohoto cíle dosáhnout a šetřit energetické zdroje je zvyšování energetické účinnosti.

26.6.2017 v 14:43 | Karma: 9,33 | Přečteno: 502x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Svůj díl odpovědnosti v boji proti terorismu musí přijmout všechny arabské země

Začátkem týdne přerušilo několik arabských zemí diplomatické vztahy s Katarem. K Saudské Arábii, Egyptu, Bahrajnu, Spojeným arabským emirátům, Jemenu a Maledivám se čerstvě připojilo také například Jordánsko.

9.6.2017 v 17:58 | Karma: 13,72 | Přečteno: 1681x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Česko se musí naučit předcházet vzniku odpadů

Státy evropské osmadvacítky vyprodukují ročně miliony tun odpadu. Významná část odpadu přitom stále končí na skládkách nebo je spalována.

31.3.2017 v 13:45 | Karma: 7,04 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Euronest řešil otázky další spolupráce se zeměmi Východního partnerství

Budoucnost Východního partnerství, iniciativy, jejíž základy byly položeny během českého předsednictví, byla jedním z témat kyjevského meziparlamentního zasedání Euronestu.

23.2.2017 v 16:29 | Karma: 10,99 | Přečteno: 230x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

CETA chtěla více času a veřejnou debatu

Asi největším tématem právě končícího plenárního zasedání Evropského parlamentu bylo schválení obchodní dohody mezi Evropskou unií a Kanadou, které vyvolalo řadu kontroverzí.

16.2.2017 v 16:54 | Karma: 12,27 | Přečteno: 248x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1380x
Jsem poslancem Evropského parlamentu, v minulosti jsem působil v rámci Zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstva třetí městské části. Vystudoval jsem Provozně ekonomickou fakultu ČZÚ a Fakultu sociálních věd UK. Zastupoval jsem organizaci OSCE na misích v Bosně a Hercegovině a v Kosovu, na ministerstvu zahraničí zaštiťoval komunikaci s komisí OSN pro lidská práva a na ministerstvu zemědělství vyjednával o liberalizaci obchodu v rámci EU a CEFTA. Soukromě jsem podnikal v oblasti cestovního ruchu.