V Paříži jde do tuhého

Pařížská klimatická konference se blíží ke konci a na veřejnost se dostává návrh textu představující základ budoucí globální dohody.

Ta, doufejme, povede ke snižování emisí skleníkových plynů a odvrátí tak hrozbu globálního oteplování. Teď nastává ten zásadní a zlomový okamžik - tuto úmluvu, která má v tuto chvíli „pouze“ 48 stránek textu, dokončit a najít společné řešení se všemi státy světa. Přichází tedy čas hlavních složitých vyjednávání.

Jedním ze základních kamenů celé úmluvy je stanovení maximální hranice globálního oteplování. Před konferencí se hovořilo o 2°C, avšak mnohé státy by rády stanovily hranici o půl stupně nižší. Jde zejména o země ohrožené zvyšováním hladiny oceánů jako jsou Filipíny, Bangladéš či Maledivy. Proti nim stojí obrovská lobby ropných států v čele se Saudskou Arábií, které by na přísnějších kritériích nejvíce tratily.

Podobných konfliktů lze při vyjednávání očekávat vice - třeba  u ambiciózního  návrhu  přestat úplně zatěžovat atmosféru skleníkovými plyny do roku 2080. To by v praxi znamenalo absolutní konec využívání fosilních paliv, jež jsou v současnosti zodpovědné za třetinu všech emisí skleníkových plynů. Takové maximalistické plány ale asi zůstanou v oblasti teorie – vždyť nejsilnější ekonomiky zemí G20 v současnosti podporují těžbu uhlí, ropy nebo zemního plynu téměř čtyřikrát většími investicemi, než jaké poskytují obnovitelným zdrojům energie.

Tento týden ještě budeme svědky mnoha pří a vášnivých diskuzí představitelů téměř všech států světa. Jsem přesvědčen, že pro nalezení společného řešení by každý měl upozadit své vlastní ambice a ukrojit si ze svého rozpočtu. Na konci nás ale musí čekat závazná dohoda, která přinese novou kvalitativní změnu ochrany klimatu a nebude pouze bezzubým kompromisem bez reálných dopadů do každodenního života.

Autor: Miroslav Poche | středa 9.12.2015 16:04 | karma článku: 14,38 | přečteno: 989x
  • Další články autora

Miroslav Poche

Účinnost na prvním místě

26.6.2017 v 14:43 | Karma: 9,33

Miroslav Poche

Americké volby 2016

14.11.2016 v 13:44 | Karma: 15,40

Miroslav Poche

Každý hlas se počítá

25.11.2015 v 10:30 | Karma: 10,14

Miroslav Poche

Svoboda není samozřejmost

15.11.2015 v 16:00 | Karma: 12,80
  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1380x
Jsem poslancem Evropského parlamentu, v minulosti jsem působil v rámci Zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstva třetí městské části. Vystudoval jsem Provozně ekonomickou fakultu ČZÚ a Fakultu sociálních věd UK. Zastupoval jsem organizaci OSCE na misích v Bosně a Hercegovině a v Kosovu, na ministerstvu zahraničí zaštiťoval komunikaci s komisí OSN pro lidská práva a na ministerstvu zemědělství vyjednával o liberalizaci obchodu v rámci EU a CEFTA. Soukromě jsem podnikal v oblasti cestovního ruchu.