Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na cestě k digitální Evropě bez překážek a diskriminace

Digitální revoluce mění současný svět. Mění způsob, jakým komunikujeme, užíváme služby, nakupujeme i pracujeme. A my musíme být připraveni držet krok a dohlížet na to, aby nikdo v tomto závodě nezůstal pozadu.

I proto jsme v Evropském parlamentu schválili usnesení a vyzvali Komisi, aby co nejrychleji přijala iniciativu o jednotném digitálním trhu, kterou představila loni v květnu. Strategie je postavena na souboru návrhů a opatření, které by především měly vést k odstraňování překážek, které nyní brání obchodování napříč evropskými státy a spotřebitelům znemožňují přístup ke zboží i službám na základě místa pobytu. Evropští spotřebitelé nemohou být nadále diskriminování formou tzv. geografického blokování, kdy obyvatelé jednoho státu nemají přístup k internetovým službám jiných zemí Evropské unie, ať už se jedná o nákupy digitálního obsahu či zboží z online obchodů.

Samozřejmě celkový dopad změn je daleko širší. A to nejen pro koncové spotřebitele. Nové možnosti a sjednocená pravidla povedou k růstu hospodářství celé osmadvacítky, vytvoření nových příležitostí pro podniky, podnikatele i spotřebitele a v neposlední řadě k tvorbě nových pracovních míst napříč evropskými státy. Jednotný digitální trh představuje jednu z nejpodnětnějších oblastí, která se dynamicky vyvíjí s potenciálem přinést evropské ekonomice významné finanční zisky.

Neméně důležité je, aby digitalizace pronikla i do veřejné správy na všech úrovních, což zvýší efektivitu její činnosti. Právě v oblasti e-Governmentu má Česká republika co dohánět. Dle indexu DESI (digitální ekonomika a společnost), který vydala Komise v únoru loňského roku, se Česká republika v oblasti digitalizace veřejných služeb nachází mezi státy evropské osmadvacítky až na 25. místě. S tím, že digitální ekonomika představuje budoucnost, souhlasí i česká vláda. Právě zlepšení pozice České republiky a celková podpora jednotného digitálního trhu je i jednou z priorit vlády Bohuslava Sobotky. Ta v srpnu loňského roku schválila Akční plán pro rozvoj digitálního trhu, který se zaměřuje na aktivity pro rozvoj digitální ekonomiky v příštích třech až pěti letech.

Samozřejmě jakékoliv změny, a digitální pokrok není výjimkou, s sebou přináší možné negativní dopady, které nesmíme přehlížet. V tomto případě zejména jistou formu sociálního vyloučení, pokud nebudou zajištěny rovné příležitosti pro všechny občany. Nejde jen například o to, aby všichni Evropané měli zajištěn přístup k rychlému internetovému připojení, ale zároveň musíme lidem pomoci naučit se v digitálním prostředí orientovat. Právě toto představuje pro nás, sociální demokraty, jednu z hlavních priorit. Stejně tak musí být kladen důraz na ochranu spotřebitelů i všech pracujících.

Digitální prostředí se stále vyvíjí a změny, které přicházejí s digitálními inovacemi, se promítají do všech aspektů našich životů. Musíme proto na tento pokrok reagovat, abychom mohli plně využívat všech příležitostí a podnětů, které nabízí. Na konci této cesty by měla stát silnější a konkurenceschopnější Evropa i Česká republika.

Autor: Miroslav Poche | pátek 22.1.2016 14:50 | karma článku: 10,48 | přečteno: 193x
  • Další články autora

Miroslav Poche

Účinnost na prvním místě

Hlavní prioritou Evropské unie v oblasti energetiky je přechod k nízkouhlíkovému hospodářství. Nejefektivnějším způsobem, jak tohoto cíle dosáhnout a šetřit energetické zdroje je zvyšování energetické účinnosti.

26.6.2017 v 14:43 | Karma: 9,33 | Přečteno: 502x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Svůj díl odpovědnosti v boji proti terorismu musí přijmout všechny arabské země

Začátkem týdne přerušilo několik arabských zemí diplomatické vztahy s Katarem. K Saudské Arábii, Egyptu, Bahrajnu, Spojeným arabským emirátům, Jemenu a Maledivám se čerstvě připojilo také například Jordánsko.

9.6.2017 v 17:58 | Karma: 13,72 | Přečteno: 1681x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Česko se musí naučit předcházet vzniku odpadů

Státy evropské osmadvacítky vyprodukují ročně miliony tun odpadu. Významná část odpadu přitom stále končí na skládkách nebo je spalována.

31.3.2017 v 13:45 | Karma: 7,04 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Euronest řešil otázky další spolupráce se zeměmi Východního partnerství

Budoucnost Východního partnerství, iniciativy, jejíž základy byly položeny během českého předsednictví, byla jedním z témat kyjevského meziparlamentního zasedání Euronestu.

23.2.2017 v 16:29 | Karma: 10,99 | Přečteno: 230x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

CETA chtěla více času a veřejnou debatu

Asi největším tématem právě končícího plenárního zasedání Evropského parlamentu bylo schválení obchodní dohody mezi Evropskou unií a Kanadou, které vyvolalo řadu kontroverzí.

16.2.2017 v 16:54 | Karma: 12,27 | Přečteno: 248x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1380x
Jsem poslancem Evropského parlamentu, v minulosti jsem působil v rámci Zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstva třetí městské části. Vystudoval jsem Provozně ekonomickou fakultu ČZÚ a Fakultu sociálních věd UK. Zastupoval jsem organizaci OSCE na misích v Bosně a Hercegovině a v Kosovu, na ministerstvu zahraničí zaštiťoval komunikaci s komisí OSN pro lidská práva a na ministerstvu zemědělství vyjednával o liberalizaci obchodu v rámci EU a CEFTA. Soukromě jsem podnikal v oblasti cestovního ruchu.