Konec plateb za roaming v rámci Evropské unie

Zavedení roamingu za domácích podmínek je zase blíž realitě. Evropský parlament schválil návrh upravující velkoobchodní cenové stropy roamingu, což umožní všem občanům EU od 15. června 2017 využívat domácí tarify i v zahraničí.

Zrušení roamingových plateb v rámci Evropské unie je velkým krokem kupředu, a to nejen v rámci odstranění limitů pro používání mobilních telefonů v zahraničí, ale také v otázce boje za práva spotřebitelů. Volání a surfování ze zahraničí je pro mnoho Čechů stále velkým finančním nákladem, který se dá dosti těžko odhadovat, proto se jedná o důležité opatření v rámci vytváření jednotného digitálního trhu, který si klade za cíl odstraňovat obchodní překážky mezi jednotlivými státy a otevírat nové možnosti spolupráce.

Od roku 2007 se postupně podařilo snížit ceny roamingového volání v rámci EU o více než 90 procent, u datových služeb došlo za poslední čtyři roky dokonce ke zlevnění až o 96 procent. Mobilní připojení je dnes považováno za obecný standard, který lidé využívají i při cestách do zahraničí, s čímž je spojeno i neustále se zvyšující spotřeba dat. Sám jako europoslanec mnoho cestuji, a když jsem v zahraničí, chci si stejně jako doma otevřít mapu, najít dopravní spojení, podívat se na hodnocení restaurace nebo poslat fotku. Je proti zdravému rozumu i myšlence jednotného trhu, abychom za tento typ služeb platili přemrštěné poplatky, které dávají vydělávat jejich poskytovatelům na úkor spotřebitelů.

Poslankyně Miapetra Kumpula-Natri ze sociálnědemokratické frakce Evropského parlamentu proto navrhla ještě výraznější snížení cenového stropu velkoobchodních cen roamingu z původně navrhovaných 8,5 EUR za 1 GB mobilních dat 5 EUR a navíc ve svém návrhu počítá i s postupným snižováním v dalších letech až na finální 1 EUR za 1 GB v roce 2020. Současná podoba návrhu dále počítá s cenovým stropem ve výši 0,01 EUR za SMS, 0,03 EUR za minutu.

V současné době nejsou velkoobchodní ceny roamingu, které si operátoři účtují jako poplatek za využití své sítě, nijak regulovány a mezi operátory jednotlivých států Evropské unie panují značné rozdíly, stejně jako ve výši účtů jejich zákazníků, kteří vycestují do ciziny.  A právě proto navrhované zastropování cen, tzv. „roamingu za domácích podmínek“, by mělo vést nejen k ochraně práv spotřebitelů, ale i ke zlevnění služeb právě pro koncové zákazníky.

Dle mého názoru je nastavení cenového stropu optimální – příliš vysoký strop by vedl k likvidaci menších operátorů a zániku konkurence, naopak příliš nízký strop by nedokázal pokrýt náklady operátorů, které vznikají při návštěvách uživatelů sítě v jejich zemi. Zároveň s přesně daným cenovým stropem musí být nastaveny jasné a pevné ochranné mechanismy směrem k samotným operátorům, které budou předcházet potenciálnímu zneužívání.

Autor: Miroslav Poche | čtvrtek 1.12.2016 14:36 | karma článku: 15,01 | přečteno: 335x