Česko se musí naučit předcházet vzniku odpadů

31. 03. 2017 13:45:29
Státy evropské osmadvacítky vyprodukují ročně miliony tun odpadu. Významná část odpadu přitom stále končí na skládkách nebo je spalována.

Změnit tento trend má vize oběhového hospodářství, kterou v minulém týdnu schválil Evropský parlament. Cílem je posunout Evropu blíže k efektivnímu a obnovitelnému hospodářství, aniž by bylo ohroženo životní prostředí. Tedy nejen řešit samotné nakládání s odpady, ale také se zaměřit na efektivnější využívání zdrojů a surovin a optimalizaci výrobních procesů.

Musíme si stanovovat nové ambiciózní cíle a já vítám, že se to v návrhu podařilo. Evropský balíček obsahuje celou řadu změn. Jednou z nich je například snížení objemu odpadu, který končí na skládkách, a to na 5 procent do roku 2030. Já osobně se domnívám, že ukládání odpadu na skládky by mělo být zcela zakázáno, ale i toto snížení vnímám jako velmi pozitivní snahu současnou situaci řešit. Stejně tak vítám i vyšší cíle pro omezení jednotlivých druhů odpadů a také zvýšení povinnosti recyklovat komunální odpad, a to až na úroveň 70 procent v roce 2030. V této oblasti nevidím problém, aby Česká republika závazkům dostála, protože již disponujeme poměrně kvalitní a rozvinutou sítí sběru odpadu.

Mnohem větší výzvou bude ale předcházení vzniku odpadů, a to se týká nejen České republiky. A pokud to se zaváděním oběhového hospodářství myslíme opravdu vážně, je toto ten bod, na který se opravdu musíme intenzivně soustředit. I podle hierarchie odpadové politiky stojí závazek snižování produkce odpadů na vrcholu pomyslného žebříčku. Spotřebitelé se musí naučit, jak efektivně zacházet s výrobky a minimalizovat množství odpadu. Je třeba začít se chovat zodpovědněji a především poskytnout spotřebitelům informace, co toto chování obnáší. Samozřejmě se nejedná jen o odpad produkovaný domácnostmi, který tvoří jen část celkového množství. Musíme především zahájit diskuzi s firmami a velkými obchodními řetězci, jak snížit množství používaných materiálů a obalů. Přechod k oběhovému hospodářství znamená příležitost pro celkovou přeměnu ekonomiky. Odpady totiž představují zdroje, které mohou významně pomoci evropské ekonomice dostat se zpět na cestu zeleného růstu. Když už je odpad vyprodukován, měli bychom ho maximálně využít dál. Díky oběhovému hospodářství by evropská ekonomika mohla ročně ušetřit zhruba 600 milionů tun materiálů, které nyní končí jako odpad, a to buď formou recyklace, nebo opětovného využití.

Pozitivní příklady tohoto přístupu můžeme vidět v praxi již nyní. Levně nakoupený odpad může sloužit jako adekvátní náhrada nákladného materiálu. Ukazuje se, že se jedná o investice s velice rychlou návratností, která propojuje nejen ekonomický výhodnost, ale i ekologický aspekt. Příkladem může být jistý britský obchodní řetězec, který jako první v Evropě používá autobusy na biometanový plyn z potravinového odpadu. Dle propočtů řetězce se návratnost této investice pohybuje v řádu dvou až tří let. Ale nemusíme chodit za hranice, abychom našli pozitivní příklady. Česká republika je sama zdrojem nových inovací, o které mají zájem i další státy. Ukázkou inovativního projektu může být například nový patentovaný způsob recyklace PET lahví, jehož licenci si již zakoupila polská firma. Věřím, že nových obdobných projektů bude dále přibývat, a to i díky této evropské iniciativě, a dosáhneme změny v přístupu k produkci i zpracování odpadů, abychom za pár let neskončili zavaleni odpadem.

Autor: Miroslav Poche | pátek 31.3.2017 13:45 | karma článku: 7.04 | přečteno: 291x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 238 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 216 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 623 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 82 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1380

Jsem poslancem Evropského parlamentu, v minulosti jsem působil v rámci Zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstva třetí městské části. Vystudoval jsem Provozně ekonomickou fakultu ČZÚ a Fakultu sociálních věd UK. Zastupoval jsem organizaci OSCE na misích v Bosně a Hercegovině a v Kosovu, na ministerstvu zahraničí zaštiťoval komunikaci s komisí OSN pro lidská práva a na ministerstvu zemědělství vyjednával o liberalizaci obchodu v rámci EU a CEFTA. Soukromě jsem podnikal v oblasti cestovního ruchu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...