Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby v Praze: Musíme apelovat na intelektuální stránku levice

Praha je posledním městem v ČR, kde ODS stabilně vyhrává a je jednou z mála  západoevropských metropolí, ve kterých vládne pravicový primátor. Hlavní města jsou oproti zbytku země téměř vždy specifická. Životní úroveň i vzdělání obyvatel je obvykle vyšší, naopak nezaměstnanost většinou nižší. Občany trápí jiné problémy, mají jinou představu o občanské vybavenosti a infrastruktuře města, než většina země. Trápí je smog a ekologické problémy související s vysokou hustotou zalidnění atd.  

Takovým problémům umí většina západních levicových stran naslouchat a snaží se je řešit. Snad je to díky celkově vyspělejšímu sociálnímu systému, ale tamní levice nemusí bojovat o progresivní zdanění, sociální dávky a jinou podporu pro občany, kteří nepatří do horních 10 000 společnosti. Soustředí se raději na témata, která apelují na občany hlavních měst. Parky, sportoviště pro všechny, cyklostezky, pouliční festivaly, přístupnost divadel a kin, to jsou témata, která přijímají za svá francouzští, němečtí, rakouští nebo dánští sociální demokraté. To ale vyžaduje určitý stav společnosti, určitou metu, které je třeba dosáhnout. Jen za určitých životních podmínek se lidé začínají zajímat nejen o to, jak sami žijí, ale také o to, v jakém prostředí žijí.

Situace ČSSD v Praze se razantně zlepšila. V roce 2008 jsme sice nevyhráli ani jedno ze senátorských křesel, volební zisky, které jsme zaznamenali, nám ale daly naději pro příští volby. Naznačily, jakým směrem se ubírat. Ukázaly, že v Praze mají silnou pozici nezávislí kandidáti se společensky významným pozadím – profesoři, doktoři. Ukázaly, že v Praze je potřeba apelovat na intelektuální stránku levice, na sociální status, na rozvoj celé společnosti. Úspěšní kandidáti v Praze jsou součástí života společnosti, mluví o problémech, které má společnosti. To by mohl být klíč i k příštím volbám. Stavět kandidáty, kteří jsou součástí života Pražanů, umělci, lékaři, vědci, akademici.

Poslední volby, události i výzkumy veřejného mínění ukazují, že naší největší slabinou jsou mladí voliči na něž se musíme soustředit. Jedna ze dvou nejsilnějších stran v zemi si nemůže dovolit zaostávat takovým způsobem v jakékoliv skupině voličů. Jsou to totiž právě mladí, kde má ČSSD největší potenciál nárůstu volebních preferencí. Nesmíme tedy kampaň, osobnosti a program pro mladé podcenit.

Hrozbou je i prohlubující se hospodářská krize, která by mohla srazit životní standard i v Praze. Mohla by způsobit, že rostoucí procento nezaměstnaných Pražanů, Pražanů s menšími bonusy a horšími pracovními podmínkami se vrátí zpět do doby, kdy uslyší na apely pravicové, tedy zvyšování vlastního blahobytu.

Zároveň může ekonomická krize způsobit, že občané budou méně dbát o politický život a budou se tak v menší míře účastnit voleb. To je nebezpečné, protože z výzkumů provedených v rámci voleb v roce 2008 se ukazuje, že nízká účast na volbách v Praze nahrává ODS. Podle údajů naší analyticko-programové komise ve složení Německý, Hájek, Jelínek by musela být volební účast (při volebních preferencích z října 2008) pro vítězství ve volbách do Poslanecké sněmovny vyšší jak 65% a pro vítězství ve volbách do Zastupitelstva hl. města Prahy dokonce vyšší než 77%. ODS dokáže podle jejich studie daleko lépe využít potenciálu svého elektorátu a vytěžit tak, i přes nepříznivé volební preference, v Praze vítězný výsledek.

Rostoucí vyhraněnost předvolebních kampaní, od prvních negativních plakátů v roce 2006 přes kampaň v roce 2008 až po kampaň před volbami do Evropského parlamentu, tak může paradoxně pomoci právě pražské ČSSD. Vajíčkové salvy totiž nepochybně nepodpořily jen odpůrce ČSSD, ale také její příznivce. Velkou nevýhodou ČSSD bude, a to nejen v Praze, že v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny nebudeme moci využít klíčového prvku, který nám pomohl vyhrát volby na podzim roku 2008 - nespokojenost s vládou Mirka Topolánka. V době vlády úředníků se nedá předpokládat, že by tyto pocity stále přetrvávaly v tak silné míře.

ČSSD má na podzim roku 2009 reálnou šanci na další krok k omezení vlivu ODS v Praze. Přineseme-li jasné programové priority uzpůsobené na život hlavního města v kampani, do které se zapojí velká část straníků tak, abychom mohli vést skutečně kontaktní kampaň, pak lze uvažovat o tom, že ČSSD v Praze dobude historické vítězství.

 

Autor: Miroslav Poche | pátek 10.7.2009 14:31 | karma článku: 13,03 | přečteno: 1186x
  • Další články autora

Miroslav Poche

Účinnost na prvním místě

Hlavní prioritou Evropské unie v oblasti energetiky je přechod k nízkouhlíkovému hospodářství. Nejefektivnějším způsobem, jak tohoto cíle dosáhnout a šetřit energetické zdroje je zvyšování energetické účinnosti.

26.6.2017 v 14:43 | Karma: 9,33 | Přečteno: 502x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Svůj díl odpovědnosti v boji proti terorismu musí přijmout všechny arabské země

Začátkem týdne přerušilo několik arabských zemí diplomatické vztahy s Katarem. K Saudské Arábii, Egyptu, Bahrajnu, Spojeným arabským emirátům, Jemenu a Maledivám se čerstvě připojilo také například Jordánsko.

9.6.2017 v 17:58 | Karma: 13,72 | Přečteno: 1681x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Česko se musí naučit předcházet vzniku odpadů

Státy evropské osmadvacítky vyprodukují ročně miliony tun odpadu. Významná část odpadu přitom stále končí na skládkách nebo je spalována.

31.3.2017 v 13:45 | Karma: 7,04 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Euronest řešil otázky další spolupráce se zeměmi Východního partnerství

Budoucnost Východního partnerství, iniciativy, jejíž základy byly položeny během českého předsednictví, byla jedním z témat kyjevského meziparlamentního zasedání Euronestu.

23.2.2017 v 16:29 | Karma: 10,99 | Přečteno: 230x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

CETA chtěla více času a veřejnou debatu

Asi největším tématem právě končícího plenárního zasedání Evropského parlamentu bylo schválení obchodní dohody mezi Evropskou unií a Kanadou, které vyvolalo řadu kontroverzí.

16.2.2017 v 16:54 | Karma: 12,27 | Přečteno: 248x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuch ve Vrběticích může Rusko, policie ale případ musela odložit

29. dubna 2024  11:12

Aktualizujeme Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  10:57

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vedení TOP 09 se shodlo na nástupci Langšádlové, uvedl Havel. Sám jím nebude

29. dubna 2024  10:48

Nejužší vedení vládní TOP 09 se jednoznačně shoduje na kandidátovi na post ministra pro vědu, řekl...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1380x
Jsem poslancem Evropského parlamentu, v minulosti jsem působil v rámci Zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstva třetí městské části. Vystudoval jsem Provozně ekonomickou fakultu ČZÚ a Fakultu sociálních věd UK. Zastupoval jsem organizaci OSCE na misích v Bosně a Hercegovině a v Kosovu, na ministerstvu zahraničí zaštiťoval komunikaci s komisí OSN pro lidská práva a na ministerstvu zemědělství vyjednával o liberalizaci obchodu v rámci EU a CEFTA. Soukromě jsem podnikal v oblasti cestovního ruchu.