Podpora vzdělávání je cestou ke zvyšování prosperity zejména v oblastech konfliktů

14. 09. 2015 11:01:56
Investice do vzdělávání je investice do budoucnosti. Vzdělání se proto musí stát prioritou globální Rozvojové agendy po roce 2015, kterou připravuje Organizace spojených národů.

Rozvojová agenda po roce 2015 (Post-2015 global development agenda) je chystaný koncept cílů, dohod a závazků, týkající se udržitelného rozvoje, který na konci roku 2015 naváže na dosavadní program tzv. Rozvojových cílů tisíciletí. Právě vzdělávání považuji za jeden z klíčových bodů, na který by se měl koncept zaměřit. Zajištění rovného přístupu ke vzdělávání a odstranění vzdělávacích bariér obzvláště v oblastech zmítaných konflikty jsou pro nás evropské socialisty politickou agendou číslo jedna.

I přesto, že se od roku 2000 snížil počet dětí, které nechodí do školy, o téměř 50 procent, stále je celosvětově 58 milionů dětí bez přístupu ke vzdělávání. Jednu z největších bariér představují válečné konflikty. Nejenže v oblastech postižených konflikty se zvyšuje několikanásobně pravděpodobnost, že děti nebudou chodit do školy, ale pokud už tu možnost mají, stávají se školy často místem střetů. Globální agenda se jednoznačně musí zaměřit na hledání cest, jak dětem pomoci.

Zásadní otázky na téma vzdělávání byly položeny na semináři, který na konci května pořádala v Evropském parlamentu poslanecká frakce S&D. Globální agenda by podle evropských socialistů měla nejprve jasně zmapovat současný stav přístupu ke vzdělávání, definovat, jak právo na vzdělání bude integrováno do nové agendy a v neposlední řadě by měla přijít s návrhy alternativního řešení, jak pomoci dětem, které jsou oběti konfliktů.

Považuji za nezbytné stanovit si nové cíle, které povedou k rovnému přístupu ke vzdělávání, jelikož vzdělávání představuje důležitou cestu vedoucí ke snižování chudoby a zvyšování rozvoje i prosperity. Téma vzdělávání by se proto mělo stát i náplní agendy Světového humanitárního summitu, který se bude konat v roce 2016. Je třeba, abychom společně hledali jasné odpovědi na otázky, jak efektivně řešit problematiku, zajistit stabilní financování a poskytovat humanitární pomoc v postižených oblastech.

Autor: Miroslav Poche | pondělí 14.9.2015 11:01 | karma článku: 13.69 | přečteno: 103x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.03 | Přečteno: 322 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 504 | Diskuse
Počet článků 82 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1380

Jsem poslancem Evropského parlamentu, v minulosti jsem působil v rámci Zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstva třetí městské části. Vystudoval jsem Provozně ekonomickou fakultu ČZÚ a Fakultu sociálních věd UK. Zastupoval jsem organizaci OSCE na misích v Bosně a Hercegovině a v Kosovu, na ministerstvu zahraničí zaštiťoval komunikaci s komisí OSN pro lidská práva a na ministerstvu zemědělství vyjednával o liberalizaci obchodu v rámci EU a CEFTA. Soukromě jsem podnikal v oblasti cestovního ruchu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...