Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klima nelze restartovat a začít znovu a jinak

V Paříži začala klimatická konference, na které se sešly špičky více než 190 zemí, aby společně hledaly řešení, jak předejít drastickým klimatickým změnám. Ty představují jedno z nejpalčivějších témat současnosti.

Očekává se, že na konferenci bude předložena nová globální úmluva, která bude mít za cíl snížení emisí skleníkových plynů a odvrácení hrozby nezvratných změn klimatu. I přesto, že jsou mezi námi tací, kteří se nás snaží přesvědčit, že globální oteplování je prázdnou mantrou ekologických fanatiků, fakta mluví jinak. Jestliže se zásadně nesníží produkce emisí, jedná se o zcela reálnou hrozbu. Sobecké zájmy jednotlivých zemí proto musí jít stranou. Bohužel neexistuje univerzální tlačítko, kterým bychom mohli planetu restartovat. Pokud budeme pokračovat takovým tempem, jako se to děje nyní, nebude již možné nastavený kurz zvrátit a následky pro planetu budou katastrofální.

Proto přichází jednotlivé zúčastněné země s vlastním závazkem, jak udržet globální oteplování pod hranicí 2°C. V případě České republiky to bude společný, poměrně ambiciózní, návrh Evropské unie, jehož cílem je snížení emisí CO2 o 20 procent do roku 2020 oproti roku 1990. Z celounijního pohledu se k tomuto cíli již slibně blížíme. V roce 2012 bylo snížení na 17,9 procentech. V boji proti emisím Evropská unie nechce polevovat ani v dalších desetiletích. Konkrétně se jedná o plán snížit emise CO2  o 40 procent do roku 2030 a do roku 2050 dokonce až o 80 procent. Dosáhnout toho chce především investicemi do zvyšování energetické účinnosti, využíváním energie z obnovitelných zdrojů a opouštěním fosilních paliv. Energetická politika EU jednoznačně patří mezi nejekologičtější ze všech zúčastněných zemí.

Zatímco Evropa má svoje záměry poměrně jasně vytyčené, ve zbytku světa tomu tak bohužel není. Otazník proto visí především nad přístupem zemí s rozvíjejícím se průmyslem. Ty sice v současné době nemají tak velkou ekologickou stopu, jejich ekonomiky však mnohdy velmi rychle rostou, což vede i ke stoupajícímu podílu na produkci emisí. Nenesou sice takovou vinu na současném stavu, pokud se na problematiku díváme historickou optikou, ale jejich chování je zásadní pro budoucí vývoj. Je proto naprosto nezbytné, aby v době, kdy například v Indonésii dochází k obrovské humanitární a ekologické katastrofě, která ovlivňuje ovzduší v celém regionu, se asijské státy postavily k problému čelem a neukazovaly pouze na západní země. Jejich postoj k těžbě fosilních paliv a pokračující výstavbě tepelných elektráren v regionu bude klíčový.

S tím ovšem souvisí otázka financování. Rozvojové země, ale například i Čína, žádají po zemích, které jsou historicky zodpovědné za znečištěné ovzduší, aby jim poskytly dostatečné prostředky na technologickou podporu a investice do rozvoje čistých technologií. Celkově by se mohlo jednat o částku až 100 miliard dolarů ročně. Finanční pomoc ale přicházela už i v letech minulých. Jen za rok 2014 Evropská unie a její členské státy daly k dispozici 14,5 miliardy eur, aby nejchudším a nejzranitelnějším zemím pomohly.

Tato konference má ambice stát se dalším Kjótem. Její závěry jsou nesmírně důležité. Jednoznačně prvním krokem ke zlepšení globální klimatické situace byla změna přístupu Spojených států, které po letech odmítání přijetí tvrdých podmínek na omezení emisí CO2 konečně přistoupily na podobně tvrdá opatření, jako jsou v Evropské unii. A nyní je nejvyšší čas, aby se stejně zodpovědně zachovaly i další státy.

Autor: Miroslav Poche | úterý 1.12.2015 15:59 | karma článku: 9,27 | přečteno: 449x
  • Další články autora

Miroslav Poche

Účinnost na prvním místě

Hlavní prioritou Evropské unie v oblasti energetiky je přechod k nízkouhlíkovému hospodářství. Nejefektivnějším způsobem, jak tohoto cíle dosáhnout a šetřit energetické zdroje je zvyšování energetické účinnosti.

26.6.2017 v 14:43 | Karma: 9,33 | Přečteno: 502x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Svůj díl odpovědnosti v boji proti terorismu musí přijmout všechny arabské země

Začátkem týdne přerušilo několik arabských zemí diplomatické vztahy s Katarem. K Saudské Arábii, Egyptu, Bahrajnu, Spojeným arabským emirátům, Jemenu a Maledivám se čerstvě připojilo také například Jordánsko.

9.6.2017 v 17:58 | Karma: 13,72 | Přečteno: 1681x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Česko se musí naučit předcházet vzniku odpadů

Státy evropské osmadvacítky vyprodukují ročně miliony tun odpadu. Významná část odpadu přitom stále končí na skládkách nebo je spalována.

31.3.2017 v 13:45 | Karma: 7,04 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Euronest řešil otázky další spolupráce se zeměmi Východního partnerství

Budoucnost Východního partnerství, iniciativy, jejíž základy byly položeny během českého předsednictví, byla jedním z témat kyjevského meziparlamentního zasedání Euronestu.

23.2.2017 v 16:29 | Karma: 10,99 | Přečteno: 230x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

CETA chtěla více času a veřejnou debatu

Asi největším tématem právě končícího plenárního zasedání Evropského parlamentu bylo schválení obchodní dohody mezi Evropskou unií a Kanadou, které vyvolalo řadu kontroverzí.

16.2.2017 v 16:54 | Karma: 12,27 | Přečteno: 248x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1380x
Jsem poslancem Evropského parlamentu, v minulosti jsem působil v rámci Zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstva třetí městské části. Vystudoval jsem Provozně ekonomickou fakultu ČZÚ a Fakultu sociálních věd UK. Zastupoval jsem organizaci OSCE na misích v Bosně a Hercegovině a v Kosovu, na ministerstvu zahraničí zaštiťoval komunikaci s komisí OSN pro lidská práva a na ministerstvu zemědělství vyjednával o liberalizaci obchodu v rámci EU a CEFTA. Soukromě jsem podnikal v oblasti cestovního ruchu.