Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Energetická chudoba – hrozba, o které se příliš nemluví

Jedním z problémů, kterému se v České republice v současné době nevěnuje tolik pozornosti, jakou by si zasloužil, je tzv. energetická chudoba. Přitom se dotýká celé Evropy.

Co se vlastně za tímto pojmem skrývá? Směrnice Evropského parlamentu říká, že energetická chudoba nastává tehdy, když domácnost nemůže vytopit byt na teplotu 18 až 21°C za cenu, kterou si může finančně dovolit. Přitom však musí být zachovány další základní služby.

Přestože většina obyvatel naší republiky může žít v domnění, že se jich energetická chudoba netýká, opak se zdá být pravdou. Dle statistik Evropské komise energetická chudoba ohrožuje v České republice přibližně 20 % obyvatel, což je velmi vysoké číslo. Na hraně energetické chudoby jsou především lidé v rizikových domácnostech, tj. lidé v důchodovém věku, kteří bydlí ve špatně zateplených velkých domech nebo vícedětné domácnosti s rodičem samoživitelem. Nejčastěji energetická chudoba souvisí s vysokými cenami energií, zastaralým a neefektivním způsobem vytápění, nedostatečnou izolací domů a nízkými příjmy.

Je samozřejmě krok správným směrem, že v České republice vznikl institut energetického ombudsmana při ERÚ, ale u tohoto opatření bychom rozhodně neměli skončit, pro řešení problematiky není dostatečné. EU si musí klást za cíl zjednodušení celého systému. Je potřeba, aby kterýkoli zákazník si sám dokázal porovnat informace o cenových tarifech, což je v současné době vzhledem k složitosti popisu cenových tarifů téměř nemožný úkol. Navíc musí existovat jednoduchý návod, který zákazníkovi umožní odstoupit od smlouvy a přejít k jinému dodavateli.

Od začátku svého mandátu tento úkol v Evropském parlamentu prosazuji a budu prosazovat i nadále. V nedávné době se europoslancům ze sociálnědemokratické skupiny, které jsem členem, podařilo prosadit návrh zprávy o ochraně spotřebitelů energie, kde jsou konkrétní požadavky mj. zákazu podomního prodeje – uzavíraní smluv s dodavateli energie nebo zjednodušení změn dodavatelé služeb. Mé další úsilí směřuje k tomu, aby téma energetické chudoby bylo zahrnuto do směrnice o Energetické efektivitě, která se bude projednávat na podzim tohoto roku. Dalším důležitým úkolem je zlepšení evidence domácností, které se s energetickou chudobou potýkají. Z údajů Ministerstva práce a sociálních věcí sice vyplývá, že příspěvek na bydlení, ve kterém je obsažen příspěvek na energie, pobírá 11 % domácností, avšak dle odhadů stejného ministerstva je v ohrožení až dvojnásobek. Je proto naprosto nezbytné ochránit skupinu lidí, která je energetickou chudobou ohrožena a vytvořit ucelený systém opatření, který bude schopen riziko do budoucnosti omezit. Pokládám za důležitý úkol sociální demokracie nejen v České republice, ale i v celé Evropě vytvořit cílený program, který by nabídl podporu rodinám ohroženým energetickou chudobou investovat do opatření na snížení jejich spotřeby. Jako dobrý vzor nám může posloužit program Zelená úsporám, který by se jenom upravil tak, aby adresně řešil problém energetické chudoby.

Statistiky dávají jasný signál, že problematiku energetické chudoby nesmíme podceňovat a přehlížet. Vždyť přece k našim klíčovým heslům patří jak spravedlnost, tak i solidarita. Odhaduje se, že v Evropě se energetická chudoba dotýká 50 až 125 milionů Evropanů. A to rozhodně není číslo, nad kterým bychom mohli mávnout rukou.  

Autor: Miroslav Poche | středa 4.5.2016 14:48 | karma článku: 11,94 | přečteno: 798x
  • Další články autora

Miroslav Poche

Účinnost na prvním místě

Hlavní prioritou Evropské unie v oblasti energetiky je přechod k nízkouhlíkovému hospodářství. Nejefektivnějším způsobem, jak tohoto cíle dosáhnout a šetřit energetické zdroje je zvyšování energetické účinnosti.

26.6.2017 v 14:43 | Karma: 9,33 | Přečteno: 502x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Svůj díl odpovědnosti v boji proti terorismu musí přijmout všechny arabské země

Začátkem týdne přerušilo několik arabských zemí diplomatické vztahy s Katarem. K Saudské Arábii, Egyptu, Bahrajnu, Spojeným arabským emirátům, Jemenu a Maledivám se čerstvě připojilo také například Jordánsko.

9.6.2017 v 17:58 | Karma: 13,72 | Přečteno: 1681x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Česko se musí naučit předcházet vzniku odpadů

Státy evropské osmadvacítky vyprodukují ročně miliony tun odpadu. Významná část odpadu přitom stále končí na skládkách nebo je spalována.

31.3.2017 v 13:45 | Karma: 7,04 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

Euronest řešil otázky další spolupráce se zeměmi Východního partnerství

Budoucnost Východního partnerství, iniciativy, jejíž základy byly položeny během českého předsednictví, byla jedním z témat kyjevského meziparlamentního zasedání Euronestu.

23.2.2017 v 16:29 | Karma: 10,99 | Přečteno: 230x | Diskuse| Politika

Miroslav Poche

CETA chtěla více času a veřejnou debatu

Asi největším tématem právě končícího plenárního zasedání Evropského parlamentu bylo schválení obchodní dohody mezi Evropskou unií a Kanadou, které vyvolalo řadu kontroverzí.

16.2.2017 v 16:54 | Karma: 12,27 | Přečteno: 248x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1380x
Jsem poslancem Evropského parlamentu, v minulosti jsem působil v rámci Zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstva třetí městské části. Vystudoval jsem Provozně ekonomickou fakultu ČZÚ a Fakultu sociálních věd UK. Zastupoval jsem organizaci OSCE na misích v Bosně a Hercegovině a v Kosovu, na ministerstvu zahraničí zaštiťoval komunikaci s komisí OSN pro lidská práva a na ministerstvu zemědělství vyjednával o liberalizaci obchodu v rámci EU a CEFTA. Soukromě jsem podnikal v oblasti cestovního ruchu.