Miroslav Poche

Konec plateb za roaming v rámci Evropské unie

1. 12. 2016 14:36:39
Zavedení roamingu za domácích podmínek je zase blíž realitě. Evropský parlament schválil návrh upravující velkoobchodní cenové stropy roamingu, což umožní všem občanům EU od 15. června 2017 využívat domácí tarify i v zahraničí.

Zrušení roamingových plateb v rámci Evropské unie je velkým krokem kupředu, a to nejen v rámci odstranění limitů pro používání mobilních telefonů v zahraničí, ale také v otázce boje za práva spotřebitelů. Volání a surfování ze zahraničí je pro mnoho Čechů stále velkým finančním nákladem, který se dá dosti těžko odhadovat, proto se jedná o důležité opatření v rámci vytváření jednotného digitálního trhu, který si klade za cíl odstraňovat obchodní překážky mezi jednotlivými státy a otevírat nové možnosti spolupráce.

Od roku 2007 se postupně podařilo snížit ceny roamingového volání v rámci EU o více než 90 procent, u datových služeb došlo za poslední čtyři roky dokonce ke zlevnění až o 96 procent. Mobilní připojení je dnes považováno za obecný standard, který lidé využívají i při cestách do zahraničí, s čímž je spojeno i neustále se zvyšující spotřeba dat. Sám jako europoslanec mnoho cestuji, a když jsem v zahraničí, chci si stejně jako doma otevřít mapu, najít dopravní spojení, podívat se na hodnocení restaurace nebo poslat fotku. Je proti zdravému rozumu i myšlence jednotného trhu, abychom za tento typ služeb platili přemrštěné poplatky, které dávají vydělávat jejich poskytovatelům na úkor spotřebitelů.

Poslankyně Miapetra Kumpula-Natri ze sociálnědemokratické frakce Evropského parlamentu proto navrhla ještě výraznější snížení cenového stropu velkoobchodních cen roamingu z původně navrhovaných 8,5 EUR za 1 GB mobilních dat 5 EUR a navíc ve svém návrhu počítá i s postupným snižováním v dalších letech až na finální 1 EUR za 1 GB v roce 2020. Současná podoba návrhu dále počítá s cenovým stropem ve výši 0,01 EUR za SMS, 0,03 EUR za minutu.

V současné době nejsou velkoobchodní ceny roamingu, které si operátoři účtují jako poplatek za využití své sítě, nijak regulovány a mezi operátory jednotlivých států Evropské unie panují značné rozdíly, stejně jako ve výši účtů jejich zákazníků, kteří vycestují do ciziny. A právě proto navrhované zastropování cen, tzv. „roamingu za domácích podmínek“, by mělo vést nejen k ochraně práv spotřebitelů, ale i ke zlevnění služeb právě pro koncové zákazníky.

Dle mého názoru je nastavení cenového stropu optimální – příliš vysoký strop by vedl k likvidaci menších operátorů a zániku konkurence, naopak příliš nízký strop by nedokázal pokrýt náklady operátorů, které vznikají při návštěvách uživatelů sítě v jejich zemi. Zároveň s přesně daným cenovým stropem musí být nastaveny jasné a pevné ochranné mechanismy směrem k samotným operátorům, které budou předcházet potenciálnímu zneužívání.

Autor: Miroslav Poche | karma: 15.01 | přečteno: 335 ×
Poslední články autora